II. FCI skupina

Engleski buldog

engleski-buldog

Hrvatsko ime: Engleski buldog
Službeno ime (FCI): Bulldog
Originalno ime: Bulldog
Nadimak: British Bulldog, English Bulldog

FCI No: 149
Grupa: II. FCI (Pinčeri, šnauceri, molosi i švicarski planinski psi)
Sekcija: Tip molosi
Namjena: Kućni pas

Zemlja porijekla: Engleska
Visina: 31cm - 40cm
Težina: 23 – 25 kg
Životni vijek: 7 - 9 godina
Štenci: 4 - 6

Podrijetlo: Pasmina potječe od starog azijskog mastifa. Do kraja se oblikovala u Velikoj Britaniji. Naziv bulldog nastao je u srednjem vijeku ne samo zbog kršnog izgleda malog bika već i zbog snage kojom se taj agresivni pas suprostavljao bikovima u borbama u arenama.Te su borbe u devetnaestom stoljeću zabranjene.

Opis: Malen rastom, širok, zbit, i velike, teške glave. Optimalna težina mužjaka je 24 do 25kg, ženke 22 do 23kg. Visina, koja nije utvrđena standardom, kreće se oko 30 do 35cm. Lubanja je široka (što šira, to bolje). Koža, koja prekriva lubanju, treba da bude sva u borama.
Gubica je kratka i plosnata; njuška široka i crna; nosnice širom otvorene; gornja usnica ovješena; donja vilica znatno prelazi gornju. Oči su okrugle, dosta razmaknute, vrlo tamne; uši malene i tanke, preklopljene prema nazad, takozvane ružine uši; vrat je savijen, s podvoljkom; rep kratak, nisko nošen; dlaka je kratka i mekana, riđe boje ili bijele, ili bijelo-šarena. Crna boja nije dopuštena.

Narav: Od devetnaestog stoljeća je bio, zbog korištenja u borbama, agresivan i krvožderan u tolikoj mjeri da je u Rimu postojao propis, koji je branio voditi buldoga cestom makar i na lancu. Selekcije posljednjih godina, mada su mu ostavile mrk izraz, učinile su od buldoga dobrog, mirnog, dostojanstvenog, vjernog, čistog, plemenitog, u svojoj ružnoči prekrasnog psa.

Korištenje: Nakon što je prestala njegova karijera borca u areni, služio je kao čuvar, policijski pas, pomoćnik vojske. U SAD-u buldozi su čak odlikovani, a jedan je čak imenovan kaplarom. Buldog je danas odličan kućni pas.

Hrana: Da se ne bi ugojio, treba mu dnevno davati 300g mesa, 250g kuhane riže i kuhanog povrća.

Napomena: Zbog velike glave štenad se teško rađa pa je često potreban carski rez, a mnoge su ženke neplodne. Zbog toga je cijena buldoga visoka.

Više informacija o ovoj pasmini

Standard pasmine

Povijest pasmine

Bolesti

Uzgajivačnice

Slike

Slike - štenci