XI. FCI skupina
Skupina:
IX. FCI skupina - Patuljasti psi i psi za pratnju

kratkodlaka čivava

Zemlja porijekla:
Meksiko

Namjena:
Kućni ljubimac

Veličina:
Čivava je najmanji pas na svijetu, težak između 500 i 2500 g.

Dlaka:
Postoje dugodlake i kratkodlake čivave. Boje su im crna, bijela, plava, crvena, ili pšenična, sa ili bez bijelih oznaka.

Njega:
Dugodlaki tip treba uobičajeno četkati, dok je kratkodlake potrebno povremeno iščetkati gumenom četkom. Redovito im dajte kapi za oči, kako biste spriječili stvaranje naslaga od suza. Provjeravajte da im se ne stvara zubni kamenac, a kod mladih pasa provjeravajte da li im zubi rastu ispravno. Nokte na šapama morate kratiti.

Narav:
Ovi psići su inteligentni i hrabri, katkad i previše hrabri za svoju veličinu. Znaju biti tvrdoglavi, osjećajni su i zaigrani. Čivave se obično vežu samo za jednu osobu.

Odgoj:
Ove male psiće obično se ne obučava jer ne mogu počiniti gotovo nikakvu štetu. To je šteta, jer su čivave marljivi učenici.

dugodlaka čivava
Socijalno ponašanje:
Čivave su društvene životinje, tako da će bez problema živjeti s drugim psima i mačkama. Ne smijete zaboraviti da su to maleni psi, te da ih veći psi lako mogu pregaziti. Nisu prikladni za malu djecu jer će ih ona promatrati kao igračku.

Vježbanje:
Budući da su tako maleni, obično im je dovoljno i ono kretanje koje obave u kući. Možete ih naučiti da koriste toaletnu posudu za mačke. Osjetljivi su na hladnoću, vlagu i propuh, a maleni kaputić nije suvišan luksuz za hladnog vremena.

Napomena:
Čivava je idealan pas za ljude koji žive u malom prostoru. Svakamo ga možete voditi sa sobom, a njegova prehrana neće opteretiti kućni budžet. Žalosno je da ovo sitno stvorenje većina ljudi smatra igračkom. Pokušajte ne zaboraviti da je to pravi pas usprkos svojoj veličini, te da ima jednake potrebe kao i svi ostali psi.

Više informacija o ovoj pasmini

Uzgajivačnice