Odgoj i školovanje
stene
Nabavka šteneta:
Prije svih pravila o postupanju sa štencima i psima treba uputiti važno upozorenje.Pazite pri odabiru!!! Prvo povedite računa o tome kakvog psa doista želite, zatim od koga ćete ga nabaviti, a na kraju koje ćete štene iz legla odabrati. Provjerite je li štene zdravo , u dobroj kondiciji , uredno cijepljeno i oćišćeno od crijevnih parazita.Postavljajte pitanja , jer niti jedno nije toliko glupo koliko je šutnja i neznanje. Prvih nekoliko sati , a možda i dana života psa u novoj obitelji , kritično je razdoblje. Svakome tada dobro dođu upute.Kako biste se što bolje snašli u novoj situaciji pročitajte ovaj tekst do kraja i ne ustručavajte se pitati.
Odgovorni uzgajivač:
Lako ga je prepoznati po načinu ophođenja sa psima ,ali i sa Vama samima.Nikada neće biti grub sa psima ,a Vama će uvijek stajati na raspolaganju.Psi koji su dobro tretirani potrčati će mu u susret,a ono leglo koje je dobro socijalizirano poveseliti će se i vama.Nastambe u kojima botrave psi biti će čiste i uredne bez obzira na doba dana ili noći.Psići moraju biti uredni sa sjajnom dlakom i bistrim očima,bez neugodnog mirisa.Također valja obratiti pozornost i na majku,ne samo zbog moguće fizičke sličnosti sa mališanima već i zbog njenog karaktera,te načina na koji je ona držana.Boji li se majka vašeg novog psića svog uzgajivača,vrijeme je da još jednom razmislite o kupovini.Ukoliko kupujete čistokrvnog psa tražite od uzgajivača da vam podastre rodovnice oba roditelja,te uvjerenje da psi imaju položen uzgojni pregled.Ukoliko želite kupiti psa bez rodovnice razmislite još jednom.
Odgovorni uzgajivač ostati će sa vama i dalje u kontaktu i brinuti će o dobrobiti vašeg ljubimca,te će vam savjetima i podrškom pomoći da prebrodite najteže trenutke sa svojim psom,a sa vama će slavitit i veseliti se onim lijepim.

Evo nekoliko savjeta:
1. Kinološki stručnjaci smatraju da je štene najbolje uzeti iz legla s navršenih sedam tjedana , a prije kraja devetog tjedna radi bolje socijalizacije(traje do 16 tjedna života). Ne uzimajte štene iz legla ukoliko nije barem jednom cijepljeno protiv zaraznih bolesti i ako nema zdravstvenu knjižicu.

2. Štene iz legla uzmite ujutro , najbolje početkom vikenda kako biste imali vremena posvetiti mu pažnju. Ne nosite psića odmah u stan , jer će vrlo vjerojatno odmah napraviti nuždu.Pokušajte ga pustiti da prošeće na nekom mirnom mjestu gdje nema drugih pasa ,te budite strpljivi i pričekajte da obavi nuždu.Nakon obavljenog zadatka dajte mu obavezno nagradu i krenite kući. Štenad najčešće obavlja nuždu nakon spavanja , igre i jela pa je to pravo vrijeme kada ćete ga izvoditi u šetnju i tako ga naučiti da vrši nuždu vani. Ne kažnjavajte ga za obavljenu nuždu guranjem nosa u to ili novinama po guzi , jer to su obične neučinkovite gluposti koje vaš psić neće razumjeti , ali kojih će se početi bojati.Nagrađujte ga za svaku obavljenu nuždu na za to predviđenom mjestu i rezultati uz upornost neće izostati.

3. Provedite sa štenetom cijeli prvi dan tako će ono do odlaska na spavanje biti donekle prilagođeno novom prostoru, te po mogućnosti zadovoljno i umorno.

4. Problemi mogu nastati jer štene ne može odmah prihvatiti novi prostor , a osobito brižno spremljen krevetić . Ne zatvarajte štene samo u neku prostoriju jer ćete time izazvati nevolje u smislu tuljenja , cviljenja i sl.Bitno je psiću uliti osjećaj sigurnosti.Za dobar početak biti će mu dovoljna vaša ruka da ga pogladi i umiri. Ograničite mu prostor u kojem će psić boraviti i neka to po mogućnosti bude tamo gdje i vi najviše boravite.
Ukoliko ste psa namjeravali smjestiti vani morate mu osigurati zaklonjen prostor za odmor.Taj prostor ne bi smio biti na suncu i vjetrometini.Dvorište mora imati ogradu jer će štene inače odlutati.Štenetu je potrebno dragocjeno društvo.Ne ostavljajte ga u dvorištu beskonačno dugo samog. Ostavljeno i usamljeno štene odlutati će za nekim i vrlo brzo stradati , ili postati osamljeno i bezvoljno ..

5. Prije nego uzmete štene neka vas uzgajivač točno uputi koju je hranu koristio u prehrani legla i neko vrijeme mu ne mjenjajte prehranu ili ako to baš morate učinite to postepeno.Dajte štenetu obroke u točno predviđeno vrijeme , a najmanje tri puta dnevno.Jedna velika promjena u danu mu je dovoljna - odvajanje od majke , braće i sestara , te mu ne remetite još i probavu.

6. Ne vodite psića neko vrijeme u šetnju među druge pse dok se ne uvjerite da je potpuno imuniziran.Savjetujte se sa uzgajivačem i veterinarom.Najbolje je postepeno upoznavati psića sa drugim psima desetak dana nakon drugog cijepljenja protiv zaraznih bolesti.Pazite kod druženja sa drugim psima jer on ili ona je još uvijek vrlo malen i nježan bez obzira na pasminu.

7. Pas nije igračka! Potreban mu je mir i vrijeme za spavanje osobito nakon što napuni trbuščić.Zapamtite , maleni štenci puno spavaju.

8. Nipošto ne propustite spremiti na nedostupno mjesto kemikalije , sredstva za čišćenje i sl., jer to može biti vrlo opasno za malog psića.

Ako ste uznemiteni jer vaš psić nije nijednom obavio nuždu u kući , nije ništa uprljao , možda izgrizao ,tulio , ili nedaj bože slučajno nakratko zalutao pa ste nakanili tražiti savjet ,ne dižite pretjeranu uzbunu.Možda imate sreće jer je baš vama dospjelo po prirodi mirno i ravnodušno štene koje nikada ništa ne može iznenaditi. Naravno sve ovo pod uvjetom da je veselo , zdravo i da voli papati.
SRETNO!!!

Nenad Novak
Sudac i instruktor za rad pasa
www.odsveteklare.hr