Odgoj i školovanje
odgoj-stenaca
Rana mladost psa je doba obožavanja. Iako se radi o razdoblju u kojem se moramo pobrinuti za primarne potrebe naših štenaca, moramo biti pažljivi da ih ne razmazimo. Šteneća dob je vrlo slična dobi ranog djetinjstva kada roditelji odgajaju djecu. Ono što je bitno u ovom razdoblju nije toliko koje će vještine štene naučiti, već što će iskusiti u vezi svog okruženja i njegovih vođa. Ovo je razdoblje psećeg života koje ostavlja najdublje dojmove i oblikuje stav svakog psa o njegovom okruženju i vođama kako odrasta. Jeste li spremni postati dobar vođa i učitelj? Što se dobi tiče, ovo razdoblje se proteže od dva mjeseca do negdje pet mjeseci starosti.

CILJEVI ZA RAZDOBLJE RANE MLADOSTI
Samopouzdanje u okolini. Vaše štene mora naučiti biti samopouzdano s predmetima u njegovom okruženju. Socijalizirajte ga svakodnevno ga izlažući na pozitivan način različitim mjestima, teksturama, predmetima, ljudima, zvucima, itd. Zlatno pravilo je odvesti ga na barem tri različita mjesta tjedno.
Vjera u sebe. Vaše štene mora naučiti vjerovati u sebe. Što ga bolje usmjeravate u pravom smjeru, to će mu bolje poći za rukom, a što mu bolje ide, moći ćete ga više hvaliti. Na kraju, što ga više hvalite za dobro obavljene zadatke, to će više samopuzdanja dobivati. Dajte mu barem deset jednostavnih zadataka dnevno kako bi imao priliku zaslužiti pohvalu i razviti samopouzdanje.
Vjera u vodstvo. U ovom ranom dobu, vaše štene sakuplja dojmove o tome kako se ponašate kao njegov vođa i primarni skrbnik, no ono također razvija perspektivu o ljudima iz primjera koje postavljate odgajajući ga. Način na koji se ponašate i postupate sa svojim psom postavlja temelj i daje ton ostatku vašeg odnosa. Neka vaše ponašanje bude pozitivno i pouzdano kako biste stekli njegovo povjerenje.
Prihvaćanje novih stvari. Pomozite mu da istraži stvari i prihvati nove predmete pravilnim usmjeravanjem i pohvalom. Pohvalite ga kada slijedi vaš primjer i izložite ga mnogim raznolikim predmetima s pozitivnim rezultatom svaki put. Dodirujte predmet za koji želite da ga istraži i obilno ga pohvalite kada za njega pokaže zanimanje.
Prihvaćanje novih izazova. Dajte mu da obavi puno malih zadataka, kako biste ga mogli pohvaliti za svaki od njih. Obavljanje zadataka i dobivanje pohvale pomoći će mu da stekne povjerenje u obavljanje novih stvari pod vašom direktivom. Tako će također naučiti prihvatiti nove izazove bez straha.
Prihvaćanje kaveza i ograničenja. Upotreba kaveza (ograda) i drugih metoda kojima se ograničava kretanje vašeg štenca pomoći će mu da prihvati granice. Ako ga to ne naučite tijekom prvih nekoliko mjeseci, vaše će štene mati poteškoća u prihvaćanju ograničenja kasnije u životu.
Privikavanje na samoću. Vaše štene mora se priviknuti da ostaje samo. Kratko razdoblje koje provede u ograđenom prostoru u nekoj tihoj prostoriji udaljenoj od ostatka obitelji pomoći će mu u tome. Česte pauze između perioda odvojenosti pomoći će mu da shvati kako je to samo privremeno i da nije napušteno.
Razlikovanje onoga što se smije i ne smije žvakati. Štene će naučiti što smije žvakati a što ne ako uvijek ima na raspolaganju igračke za žvakanje, nude mu se samo oni predmeti koje smije žvakati i preusmjerava ga se u slučaju da uzme nešto što ne smije.
Učenje pravilnog obavljanja nužde. Ispravan način obučavanja će pomoći vašem štencu da shvati gdje i kada mora obavljati nuždu.


OČEKIVANJA U NAJRANIJOJ DOBI
1. Cijeli život vrti se samo oko mene! Ja, ja, ja! Ne očekujte ništa manje od svog štenca! Mi smo u ovom periodu praktički njihove sluge. Njihove potrebe su poput trenutačnih potreba dojenčeta i malog djeteta. Imajte na umu kako to nema veze s time da li je vaše štene razmaženo-radi se samo o njegovim potrebama kojima se mora trenutačno udovoljiti, pa se stoga i pobrinite za njih na taj način.
2. Ljubav, ljubav, ljubav. Tako je, pošto je ovo faza obožavanja, lako ćete se zaljubiti u svog štenca. Puno ga slikajte, no pripazite da ga ne razmazite. To će biti najteži dio odgoja vašeg šteneta, no bit je u formiranju dobrog psa spremnog surađivati.
3. Iako postoje osnovne vještine koje možete početi razvijati u najranijoj dobi, zapravo ste na neki način "na čekanju". Vaše je štene jednostavno premlado za formalni trening poslušnosti u ovom razdoblju. Vaš je posao sada da spriječite greške, podučite ga konceptima i brinete se o njegovoj sigurnosti dok ne bude mogao početi vježbati poslušnost u dobi od pet mjeseci.

ISTRAŽIVANJE
Vaše je štene u prirodnom stanju istraživanja i to obično radi svojim ustima. Istraživanje je zapravo nešto pozitivno, budući da to znači da je vaše štene željno naučiti nešto o svom okruženju. Pripazite na to da preusmjeravate ovaj nagon na pozitivan način, kako ne biste zatrli prirodni instinkt koji predstavlja proces učenja.

4. Štenad reagira instinktivno. Štenci su oboružani jedino svojim psećim instinktima i djeluju točno prema onome što znaju genetički. Ne znaju kontrolirati svoje osjećaje, niti unaprijed planiraju svoje radnje. Oni jednostavno djeluju prema svojim instinktima, dok ih ne naučimo kako odolijevati porivima. Ne kažnjavajte ih, već ih preusmjeravajte i zadržite strpljenje!
5. Ograničenja: štenci doslovno nemaju samokontrole u ovoj fazi. Skloni su napraviti sve što im padne na pamet, a to je dijelom instinktivno, a dijelom zbog manjka samokontrole. Ne očekujte od svog šteneta da uvijek napravi ispravan izbor ili se stalno dobro ponaša.
6. Pokušaji da odučite svoje štene od instinktivnog ponašanja (poput grickanja) neće uspjeti. Možete naučiti svoje štene da prestane koristiti svoja usta za komunikaciju kada ga naučite alternativnu metodu komunikacije. Dotada će svaki pokušaj da "nabrzaka" ispravite takvo ponašanje rezultirati jedino da umanji povjerenje vašeg štenca u vas kao vođe. Tehnike za rješavanje problema poput grickanja, škljocanja i žvakanja bit će navedene nešto kasnije.
7. Štenad ima ograničenu sposobnost zadržavanja pažnje i sposobni su "lijepo se ponašati" ili bolje rečeno, držati se podalje od nevolje, samo neko ograničeno vrijeme. Kako rastu i podučavamo ih, razviju dulji period održavanja pažnje, Važno je znati da se mogu koncentrirati samo kraće vremensko razdoblje.
8. Jednom kad se mentalna baterija vašeg šteneta isprazni i ono počne ponavljati neprikladno ponašanje, bilo koji pokušaj preusmjeravanja bit će bezuspješan. Odnesite svoje štene u kavez ili ograđeni prostor da se odmori.
9. Vaše štene može naučiti pravila vršenja nužde, no njegovo tijelo ne može zadržati sve svoje tjelesne funkcije, bez obzira koliko ono to možda željelo. Negdje sa četiri i pol do pet mjeseci tijelo vašeg šteneta će se dovoljno razviti da može kontrolirati potrebu za mokrenjem. Jako česte pauze za nuždu pomoći će mu da prije razvije tu naviku.
10. Ostanite realni! Neka vaša očekivanja budu realistična. Najranija mladost psa je razdoblje u kojem moramo snositi potpunu odgovornost za našu štenad. Ne očekujte od svog šteneta da se ponaša poput odraslog psa. Upoznajte njegova ograničenja i poradite na njima do slijedeće faze učenja.