Veterinar
Pri pregledu psa na obaveznom cijepljenju veterinar će svakog vlasnika individualno savjetovati kada bi bilo najbolje izvršiti sterilizaciju

kontracepcija-i-sterilizacija
Kontracepcijske injekcije su svojevremeno bile vrlo "popularna" metoda za sprječavanje odvijanja spolnog ciklusa kod pasa i mačaka.
Radi se o hormonalnom preparatu koji blokira ovulaciju, no istovremeno ima cijeli niz neželjeni nuspojava. Jedna od najčešćih je nastanak cistične hiperplazije sluznice maternice koja može rezultirati gnojnom upalom maternice. To se obično događa kod kujica i mačaka koje su kontracepciju dobivale više puta, no može se desiti i nakon samo jedne injekcije. Ovaj preparat preporučamo samo kao svojevrsnu "prvu pomoć" u nekim situacijama kada je vlasniku izuzetno nezgodno da se kujica tjera (npr. tjerat će se baš u vrijeme vašeg godišnjeg odmora). Nikako ne preporučujemo da kontracepcijske preparate dajete na svoju ruku.

Veterinar će vas uputiti kako je najbolje postupiti da bi se rizici sveli na najmanju moguću mjeru. To znači da će vas savjetovati u kojoj je fazi ciklusa najbolje dati takav lijek i naravno, u kojoj dozi.

Najdjelotvornija metoda za kontrolu reprodukcije naših ženskih kućnih ljubimaca je operativni zahvat koji nazivamo sterilizacija. U svijetu, a i kod nas, ovaj se zahvat vrši već kod sasvim mladih kuja i mačaka, točnije prije prvog ciklusa. Pojava prvog ciklusa kod kuja determinirana je njihovom veličinom, tako da se velike kuje prvi puta tjeraju kasnije, a male kujica ponekad već u dobi od šest mjeseci.

To znači da male kujice (do npr. 10 kg) možemo sterilizirati već u dobi od šest mjeseci, a velike u dobi od deset mjeseci. Ovi podaci nisu sasvim točni jer period rasta i razvoja ovisi i o konstituciji psa, a ne samo o njegovoj veličini. No, pri pregledu psa na obaveznom cijepljenju veterinar će svakog vlasnika individualno savjetovati kada bi bilo najbolje izvršiti taj zahvat.

Sterilizacijom se obično odstranjuju jajnici i maternica (u nekim slučajevima samo jajnici, što ovisi o tome je li maternica zdrava ili ne) . Sterilizacijom prije prvog ciklusa preveniramo mogućnost pojave tumora dojke koji su kod stariji kuja vrlo učestali. Jedan od razloga zbog kojih se vlasnici dvoume oko sterilizacije jest to što se radi o operativnom zahvatu koji se vrši u općoj anesteziji, što je povezano s određenim stupnjem rizika. Međutim, kod mladih zdravih kujica rizici su značajno manji nego kod starijih ženki koje moramo sterilizirati zbog tumora dojke, upale maternice, cista na jajnicima i sličnih patoloških stanja.

Druga stvar koja vlasnike često odvrati od operacije je sklonost steriliziranih ženki debljanju. Važno je znati da se kujica neće udebljati ako pravilno regulirate unos hranjivih tvari. Ona će pitati veći obrok, što ne znači da joj ga morate dati.

Danas su na tržištu dostupne razne vrste hrana za pse, pa tako postoje i lagane hrane namijenjene upravo steriliziranim ženkama.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com