Veterinar

Obratite pažnju na to pojavljuje li se krv samo na početku ili samo na kraju mokrenja, je li mokrenje za psa bolno, mokri li pas uobičajeno ili mokri učestalo i u kapima

krv-u-mokraci

Krv koja se javlja u mokraći ili kaplje iz spolovila životinje neovisno o mokrenju, svakako je razlog za posjetu veterinaru. Uzroci ovog problema mogu biti vrlo raznoliki, a problem je čest i kod pasa i kod mačaka. Kod pasa su česte povrede spolovila, pa je dio općeg pregleda svakako i pregled penisa. Čim primijetite krv u mokraći, bilo bi dobro da pokušate uhvatiti uzorak mokraće kako biste ga donijeli na pregled veterinaru prilikom posjete s psom ili macom. Kod pasa je to relativno jednostavno, pogotovo ako se radi o odraslom mužjaku koji diže nogu kod mokrenja. Po mogućnosti treba uhvatiti srednji mlaz mokraće. Najlakše je to izvesti ujutro, kada će pas sigurno obilno mokriti.

Za hvatanje mokraće poslužit će plastična šalica od jogurta oprana u vrućoj vodi. Uzorak poklopite aluminijskom folijom. Kod kujica će biti lakše ako se poslužite plićom posudom jer one pri mokrenju čučnu. Kod mačaka je to malo teže, no, ako maca mokri u pijesak, preporučam da pijesak maknete i umjesto njega stavite čistu najlon vrećicu (dobre su one za pakiranje mesa jer su sterilne). Kada se maca pomokri na najlon, uzorak mokraće je najlakše uzeti špricom koju prethodno uzmete kod veterinara ili kupite u ljekarni.

Pregled mokraće veterinaru će već dati mnogo podataka o mogućem uzroku krvarenja. Vrlo su česte upale mokraćnog mjehura, a kod mačaka su posebno česti mokraćni kamenci. Važno je da obratite pažnju na to pojavljuje li se krv samo na početku ili samo na kraju mokrenja, je li mokrenje za psa bolno, mokri li pas uobičajeno ili mokri učestalo i u kapima. Bilo kakva druga promjena u ponašanju psa također je važna, pa posebno naglasite ako je pas povraćao, ako je naglo izgubio apetit ili vam se čini da trpi bolove. Obratite pažnju i na to koliko vode pije vaš ljubimac. Ako niste sigurni pije li mnogo ili malo, izmjerite količinu vode koju popije u 24 sata.

Kod mačaka je prvi znak problema učestalo i otežano mokrenje. Primijetit ćete da je maca stalno u svojoj kutiji s pijeskom. Ako se radi o mužjaku, ovakvo stanje je prilično hitno jer je moguće da kamenčić začepi uretru, pa životinja uopće ne može mokriti. Kod ženki su opstrukcije rjeđe, jer je njihov mokraćni kanal širi i kraći od onog u mužjaka. Isto važi i za pse.

Kod starijih pasa obavezno treba pregledati i prostatu, a nije na odmet napraviti krvne pretrage kod svih starijih životinja kako bismo bili sigurni da je očuvana funkcija bubrega.

Ako se bolesna životinja normalno ponaša i ima očuvan apetit, veterinarska intervencija nije hitno potrebna, ali svakako je potrebno odrediti uzrok pojave krvi u mokraći. Ponekad se to javlja i kod nekih sistemskih oboljenja kao što je, primjerice, trovanje otrovom za štakore.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com