Veterinar
psi-i-skijanje
Opazite li da vaš pas jede snijeg, ponekad i cijelu grudu koju mu bacite - nemojte se brinuti. Njihovo grlo mnogo je manje osjetljivo od našega

Odmah nakon novogodišnjih blagdana slijede pripreme za skijanje. Odlazak na skijanje, u većini naših obitelji, podrazumijeva odlazak preko zapadne granice. Provjerite svoje osobne i dječje putovnice, no isto tako nemojte zaboraviti da su vašem psu za odlazak u Europu također potrebne isprave. Pas mora posjedovati putovnicu ovjerenu od strane veterinara te mora biti uredno cijepljen protiv bjesnoće i mikročipiran.

Što se tiče snijega, pas u njemu može uživati koliko i vi. Na snijeg ga vodite u najtoplijem dijelu dana i svakako se pobrinite za njegove šape. Ošišajte mu dlake između prstiju kako se za njih ne bi hvatao led. Ponekad im snijeg zalijepljen za dlake na šapama doslovce onemogućuje normalno kretanje. Nisu loša ideja ni čizmice od neoprena koje su posebno praktične za pse s jako dlakavim nogama (primjerice pudle).

Psa radije izvedite na snijeg više puta na dan po 15, 20 minuta nego više sati odjednom. Svi psi ne podnose jednako hladnoću, to ovisi o tipu psa, pasmini te vrsti dlake koja ga štiti. Imate li aljaškog malamuta ili bernardinca, neće mu smetati ni ako je cijeli dan na snijegu. Ako ste ljubitelj kratkodlakih pasmina kao što su njemački bokseri, dobermani i slično, kupite im pasji kaputić. Možda su tako smiješni drugim ljudima, no bit će im manje hladno.

Opazite li da vaš pas jede snijeg, ponekad i cijelu grudu koju mu bacite - nemojte se brinuti. Njihovo grlo mnogo je manje osjetljivo od našega, a veći dio snijega ionako će mu ispasti iz usta, uz to će se izvrsno zabavljati pokušavajući shvatiti kako to da "lopta" nestane čim je on uhvati.

Suhim ručnikom obrišite mu samo trbuh i šape, nemojte mu trljati leđa jer time vlagu samo dodatno utrljate do kože. Nemojte psa sušiti fenom. Psi se fena boje, a topli zrak ionako ne može prodrijeti kroz gustu podlaku.

I za kraj, nemojte zaboraviti - ne puštajte psa da slobodno trči među skijašima i djecom koja se sanjkaju. Može otrčati na skijašku stazu te uzrokovati sudar. Osim toga, nisu svi ljudi ljubitelji pasa. Radije prošećite s njime malo dalje od skijališta gdje možete biti sami.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com