Veterinar

 Igre navlačenja preporučuju se pri odgoju štenaca jer kroz igru nauče komande drži i pusti, no imajte na umu da je igračka u takvom načinu igre za štene zapravo plijen pa je poželjno je da "plijen" na kraju igre uvijek završi kod vas

opasne-igre

Igra je najveće veselje vašem psu. Mladi, zaigrani psi izvodit će svakakve gluposti kako bi vas natjerali da se poigrate s njima. Ponekad će se zabaviti s drugim psima ukoliko se vole družiti , a posebno zadovoljstvo predstavlja im igra s vlasnikom.

Mnogi psi vole donositi različite predmete. Ako ste voljni satima bacati lopticu ili štap, ima pasa koji će neumorno donositi takav predmet i nestrpljivo očekivati kada ćete ga opet baciti. No, nije svejedno kakav ćete predmet odabrati za ovakvu igru. Nerijetko vlasnici psima bacaju kamenje, što nije pametno ni u kom slučaju.

Prvo, pas će pokušati kamen uloviti u trku pa se lako može dogoditi da ga u zaletu proguta. Druga stvar je da psi koji se igraju kamenjem prije ili kasnije polome zube i to najčešće očnjake. Na slomljenom zubu zubna pulpa je izložena vanjskim utjecajem i otvoren je put bakterijama u zubni kana. Takav zub s vremenom može psu izazvati jaku bol i prilično ozbiljne probleme. Bacanje oštrog štapa također može imati ozbiljne posljedice. Nerijetko se događa da se pas povrijedi prilikom hvatanja štapa. Oštri dijelovi mogu se zabiti u sluznicu usta ili jezika. Dogodi se da oštar štap probije nepce, a osim u usnoj šupljini, može izazvati i druge povrede.

Loptica za bacanje mora biti prave veličine (ovisno o veličini psa) kako je pas ne bi progutao. Isto tako, ne smije biti mekana jer mnogi psi nakon hvatanja žvaču ulovljeni predmet. Popularne teniske loptice pas raskomada bez većih problema, te se lako dogodi da proguta komade gume. Šišarke, kesteni i drugi okrugli predmeti slične veličine vrlo lako odskližu u želudac psa. Imamo li sreće, pas će povratiti takvo strano tijelo, no, ode li predmet iz želuca u crijevo , jedina solucija je operativni zahvat.

Neki psi vole igre natezanja, pa tu isto tako dobro promislite s čim ćete se natezati. Najbolje je odabrati igračku koja je predviđena za pse, tzv. flik-flak koji je napravljen od pamučnih vlakana vezanih u čvor. Nemojte se natezati s vašim starim komadom odjeće ili ručnikom jer pas ne razlikuje staro od novoga pa će s guštom sažvakati i vašu novu trenerku ili tenisicu. Ovakve igre navlačenja inače se preporučuju pri odgoju štenaca jer kroz igru nauče komande drži i pusti.

Imajte na umu da je igračka u takvom načinu igre za štene zapravo plijen... Poželjno je da "plijen" na kraju igre uvijek završi kod vas.

Ukoliko je vaš pas od onih intelektualnih tipova koji vam kada uzmete lopticu upute pogled tipa "što si ti lud?", ne morate se zabrinjavati ovom vrstom igre, već samo lagano šećite i potrošite malo kalorija.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com