Veterinar
problemi-sa-analnim-vrecicamaAnalna vrećice su parne invaginacije kože locirane sa strane anusa, između unutarnjeg i vanjskog mišića anusa. Svaka analna vrećica ima izlaz na površinu kože u obliku uskog kanala koji se otvara na mjestu gdje sluznica anusa prelazi u kožu. Vrećice su okružene velikim brojem lojnih i apokrinih žlijezda koje izlučuju smeđi mastan sekret izuzetno neugodnog mirisa. Smatra se da taj miris igra ulogu u socijalnom životu pasa, pomoću njega se psi međusobno raspoznaju te služi kao svojevrsna osobna karta svakog psa. Imaju i "obrambenu" ulogu, sličnu onoj u tvorova. Analne vrećice imaju i mačke, ali je kod njih izvodni kanal malo udaljeniji od anusa.

Prečesto se prazne stiskanjem bez stvarne potrebe, a upravo takva manipulacija može izazvati upalu. Moram naglasiti da su analne vrećice jedna sasvim normalna stvar i da su tamo gdje jesu jer imaju svoju funkciju. Postoje, dakako, situacije u kojima je neophodno stiskanje analnih vrećica, ali ta stanja nisu ni približno tako česta kako se misli.

Kod zdrave životinje analne vrećice se prazne prilikom defekacije, no promjena u količini sekreta, njegovoj konzistenciji te mekša stolica, mogu, uzrokovati prenapunjenost analnih vrećica. Prepune analne vrećice sklone su infekciji i upali.

Ukoliko postoji potreba za pražnjenjem vrećica, pas će se početi lizati i grickati oko anusa, te se nervozno okretati prema repu. Intenzivno lizanje i grickanje te regije može dovesti do dermatitisa (crvenilo kože, svrbež, prištiće i krastice u tom području).

Problemi s analnim vrećicama javljaju se uglavnom kod manjih pasa, posebice kod pudli i kokera. Kod tih pasa dovoljno je vrećice istisnuti jednom u tri mjeseca (svaki je pas individum za sebe pa i tu postoje iznimke). Najčešći problem je impakcija sekreta u vrećicama i u takvim slučajevima je dovoljno samo istisnuti sekret. U pravilu, intervencija veterinara je potrebna onda kada opazite prije opisane simptome. Dođe li do upale ili infekcije, samo istiskivanje nije dovoljno. U tom slučaju vrećicu treba ispirati te aplicirati lijekove koji će smanjiti upalu i suzbiti eventualnu infekciju.

Kako pražnjenje analnih vrećica nije kompliciran postupak, mnogi vlasnici pasa to čine sami. Važno je da to ne činite prečesto i bez potrebe. Tkivo oko anusa je osjetljivo, stoga pripazite da ne oštetite površinu kože prejakim stiskanjem.

Sekret analnih vrećica psima je potreban prilikom komunikacije s drugim psima, pa termin "pražnjenje" nemojte shvaćati doslovno, jer sekreta u malim količinama uvijek ima. Veterinari izvode pražnjenje analnih vrećica stiskanjem iz rektuma, što je i učinkovitiji postupak, no to morate prepustiti svom veterinaru. Najbolje je da se to obavlja periodički, uz cijepljenje ili neki drugi redovni posjet veterinarskoj ambulanti.

Izvor: Ritelefax.hr
Tamara Ferari-Miškulin