Veterinar
spolno-prenosive-bolestiTjeranje obično predstavlja problem za vlasnike kada kujice žive u dvorištu, a prvenstveno se brinemo oko neželjenog pomlatka. No osim što će se kujica u tjeranju bez kontrole vlasnika najvjerojatnije zapariti, spolnim kontaktom mogu se prenositi i neke bolesti.
Brucelozu kod pasa uzrokuje bakterija Brucella canis. Psi se inficiraju uglavnom ingestijom posteljica, abortiranih plodova, krvi i vaginalnog iscjetka, ali moguć je i prijenos prigodom spolnog kontakta.

Kuja koja abortira zbog ove bolesti može širiti infekciju još mjesecima nakon abortusa. Bolesni mužjaci izlučuju brucele urinom, ali je to mali broj bakterija koji obično nije dovoljan za infekciju.
Važno je znati da je ova bolest zoonoza - obolijevaju i ljudi, doduše rijetko i infekcija je obično blage naravi. Za razliku od pasa ljudi dobro reagiraju na antibiotsku terapiju.

Brucela uzrokuje ugibanje fetusa. Do abortusa obično dolazi u posljednjoj trećini graviditeta, no može doći i do ranog odumiranja i resorpcije plodova deset dana po parenju, pa to niti ne registriramo kao abortus, već mislimo da parenje nije bilo uspješno.
Neplodnost u kuja i vaginalni iscjedak također su simptomi kod ženki, a kod mužjaka brucela izaziva upalu testisa i sjemenovoda, iritaciju skrotuma, neplodnost.

Brucela nije otporna u vanjskom svijetu i većina dezinficijensa je ubija.
U Europi se ova bolest u pasa javlja sporadično.

Kod nas se serološki testovi na brucelu canis rade na Veterinarskom institutu u Zagrebu, međutim epizootiološka situacija je takva da se to ne radi rutinski. Naime, Brucella Canis kod nas nije dijagnosticirana dugi niz godina.
Ako ste primjerice vlasnik mužjaka koji pari pet i više kuja godišnje, ne bi bilo zgorega da se napravi ovaj test i to svakih 6 mjeseci. Prije testiranja pas četiri tjedna ne smije uzimati nikakve antibiotike.

Ukoliko se radi o kronično bolesnoj životinji može doći do povremenog padanja titra antitijela što može dati lažno negativan rezultat. Ako nam je sumnjiv pas tri puta uzastopce negativan na brucelu u razmacima od mjesec dana, smatramo ga zaista negativnim.
Pozitivne pse trebalo bi kastrirati i izolirati od drugih pasa, jer, iako su kastrirani i dalje su izvor infekcije. Antibiotska terapija, na žalost, neće dovesti do potpunog izlječenja.

Izvor: Ritelefax.hr
Tamara Ferari-Miškulin