Veterinar
stenci
U ovo doba godine počinju proljetni okoti kuja i mačaka. Ponekad su ova legla, nažalost, neželjena, i u tim slučajevima preporučujemo da nakon okota sterilizirate vašu ženku kako bi bilo što manje neželjenih štenaca i mačića s obzirom da je ih vrlo teško kvalitetno udomiti.

Maca će nerijetko svoje male donijeti na svijet daleko od očiju vlasnika, a pokazat će ih tek kada navrše 2 do 3 tjedna. Maleni mačići tada su najatraktivniji i možete ih početi dohranjivati. Svakako ih fotografirajte i što prije krenite s oglašavanjem i traženjem potencijalnih udomitelja! Priroda se pobrinula da u prvim danima života svu brigu oko malenih vodi njihova majka. Ona će se pobrinuti za pupkovine, ona će lizanjem osušiti i izmasirati mladunčad, hranit će ih i njegovati točno kako treba.

U takvim idealnim uvjetima vaš je posao jedino da ženki pružite adekvatnu prehranu prilagođenu kujama odnosno macama koje doje i čije su potrebe stoga mnogo veće nego inače. Ženku tako možete hraniti hranom za štence odnosno mačiće ili pak baš hranom za ženke u laktaciji.

No, ponekad nije sve kako bi trebalo biti. Ugibanje mladunčadi u prvim danima života je mnogo češće nego što mislimo, a povezano je s mnogim faktorima kao što je tijek samog okota, urođene mane mladunčadi te različiti faktori okoline.

Prosjek mrtvorođene štenadi varira sve do 45% kod prirodnih okota dok je kod carskog reza nešto manji - od 6 do 11%. Postotak mladunčadi koja ugine u prva četiri tjedna života varira od 9 do 26%, a najveća je smrtnost mladunčadi upravo u prvom tjednu života. Uzroci mogu biti loša kondicija majke, genetski defekti i urođene malformacije mladunčadi, razni utjecaji okoliša (prvenstveno temperatura), neishranjenost, infestacije parazitima i infekcije.

Utjecaj na smrtnost mladunčadi svakako ima i tijek okota - kod težih i dugotrajnih okota smrtnost je značajno veća. Zdravo mladunče trebalo bi cviliti i spontano disati već jednu minutu nakon izlaska iz porodnog kanala pri prirodnom okotu. Vitalnost šteneta u tim prvim trenucima je u pozitivnoj vezi s preživljavanjem u prvih sedam dana života.

Ponekad je teško prepoznati da s malenim nešto nije u redu. Neke ženke odmah će odbaciti bolesno mladunče pa ćete lako primijetiti da se nešto neobično dešava. Ponekad samo nastupi smrt bez ikakvih prethodnih simptoma. Neki od simptoma oboljenja kod mladunčadi su smanjenje tjelesne težine, maleni ne siše, pojavi se proljev, trbuščić je napet i bolan, mladunče neobično i neutješno cvili. U takvim slučajevima potražit ćete pomoć veterinara, a na pregled ćete svakako dovesti i ženku.

Svakako se posavjetujte s vašim veterinarom unaprijed, dok još očekujete leglo, posebno ako na tom području nemate nikakvih iskustava. Svaki savjet dobro će vam doći!

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com