Veterinar
udomi-meKad god se govori o problemu napuštenih pasa, svi smo skloni optužiti turiste, no bezosjećajno izbacivanje pasa na ulicu itekako je prisutno i izvan turističke sezone. Što se dogodi u glavama ljudi koji životinju koja živi s njima nekoliko mjeseci ili godina jednostavno izbace van?

Razlozi su mnogi. Neke od takvih nesretnih životinja nabavljene su kao igračke za djecu, pa kad narastu više nisu pogodne za tu svrhu. U drugim slučajevima na putu je prinova u obitelji, pa se buduće mame naslušaju bapskih priča o gutanju dlaka i raznim boleštinama i ishod je opet isti. U nekim slučajevima razlog je u financijskoj nemogućnosti vlasnika da se primjereno brinu o psu ili o maci. Neki su podstanari pa odjednom nakon dva mjeseca shvate da im vlasnik stana ne dopušta držanje kućnih ljubimaca! Na ulici završavaju i gravidne ženke, a nedugo zatim i sav njezin podmladak...

Bez obzira na razloge, nijedan nije dovoljno jak da opravda izbacivanje životinje na cestu.
Istina je da je udomljavanje takvih životinja iznimno teško, a azili su na žalost prepuni i bez sredstava za proširenje kapaciteta.
Upravo je azil mjesto gdje biste trebali otići želite li udomiti ljubimca, a ne razmišljate o rasnom psu.

No, isto tako, prije odlaska u azil, prije nego što uzmete napuštenog siročića, razmislite pet puta ako treba, tako da budete sigurni u svoju odluku. O psu ili maci treba se brinuti naredno desetljeće. To nije televizija ili ormar koji ćete odbaciti kraj kontejnera kad poželite novi. Za psa kojeg ste jednom uzeli itekako ste odgovorni.

Ukoliko niste spremni na odgovornost, nemojte ga uzimati. Svakako se pobrinite da cijela obitelj bude ZA psa, jer dovodite novog člana!
Ukoliko pak imate psa ili macu koje više ne želite iz bilo kojeg razloga, dajte sve od sebe da im nađete primjeren dom.

Izvor: Ritelefax.hr
Tamara Ferari-Miškulin