Veterinar

Pankreatitis ili upala gušterače vrlo je ozbiljno oboljenje, posebice u akutnom obliku. Uzroci su različiti, a jedan od najčešćih je nepravilna prehrana

upala-gusterace

Gušterača je žlijezda koja je smještana uz tanko crijevo, a njena funkcija je dvojaka. Ona izlučuje hormone kao što su inzulin i glukagon, koji reguliraju nivo šećera u krvi. Druga funkcija ovog vrlo važnog organa jest da izlučuje probavne enzime te tako sudjeluje u razgradnji hrane do organizmu korisnih tvari koje se mogu resorbirati u krv.

Pankreatitis ili upala gušterače vrlo je ozbiljno oboljenje, posebice u akutnom obliku. Uzroci su različiti, a jedan od najčešćih je nepravilna prehrana (pankreatitis je češći u debelih životinja). Može biti uzrokovan i davanjem nekih lijekova, opstrukcijom izvodnog kanala pankreasa, traumom. Neki uzroci nisu sasvim razjašnjeni.

Klinički znakovi su povraćanje, ponekad proljev, bolovi u trbuhu, što znači da su prilično nespecifični. Pankreatitis najčešće viđamo kod pasa srednje životne dobi koji su pretili i to nakon konzumacije masnog obroka. Lakomi psi mogu proždrijeti punu zdjelu čvaraka, a mnogi su žrtve dobronamjernih vlasnika koji svoje ljubimce počaste dobrom, masnom kremenadlom s roštilja ili komadima pancete.

Akutni pankreatitis je vrlo ozbiljno stanje, u vrlo kratkom periodu može doći do šoka. Bolesni psi uvijek su dehidrirani, a sve je praćeno i povišenom tjelesnom temperaturom. Prisutna je i jaka bol, pa je bolesna životinja uznemirena, ne može se smjestiti, nemirno hoda i obazire se oko sebe, nerijetko cvili. Bez intervencije veterinara akutni pankreatitis može biti fatalan. Terapija se sastoji u nadoknađivanju izgubljene tekućine i elektrolita te u određivanju strogog posta kako bi se pankreas "odmorio".

Nakon oporavka veliku pažnju moramo posvetiti pravilnoj prehrani. Hrana mora sadržavati visok udio ugljikohidrata (riža, pašta) s obzirom na to da su proteini i masti jači stimulatori pankreasne sekrecije. Ako se pas uspješno oporavlja treba uvesti dijetnu hranu koja sadrži malo masti. Osobno preferiram ishranu komercijalnim veterinarskim dijetama koje su točno izbalansirane.

Kod kroničnog pankreatitisa nekada prepisujemo dugotrajnije uzimanje lijekova.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com