Rad sa psima

frizbi-za-pse-mala
Gotovo je nemoguće biti u svijetu pasa, a da niste naišli na jednu rekreacijsko/sportsku disciplinu koja se zove dog disc. Nastao početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, polako ali sigurno širi se svijetom bilo kao sportska disciplina, bilo kao izvrstan oblik rekreacije i druženja za vas i vašeg četveronožnog ljubimca.

hosan.jpgNajbolji spasioci na četiri noge

Gorska služba spašavanja ima 17 pasa. Lani su spasili tri života i sudjelovali u 30 akcija potrage. Vodiči Matko Škalamera iz Rijeke, Andrea Pintar iz Zagreba i Josip Granić iz Karlovca otkrili su nam kako se psi treniraju i zašto su junaci. 

cani-cross.jpg Cani cross, kao posebna disciplina, nastao je izdvajanjem daljinskog trčanja iz turnirskog sporta. U cani crossu jedini uvjet natjecanja je da se pas od starta do cilja ne odvaja od vodiča, ali nije uvjet da mora trčati neposredno uz njegovu nogu. To se pravilo koristi na taj način da vodiči povodnik (duljine oko 2 metra) zavežu sebi oko bokova, a psa nauče da ih lagano vuče. Na taj način pas olakšava trčanje.

psi-surfaju-mala
Psi su tijekom vikenda pokazali što sve znaju te su surfali i nosili modne revije. Natjecanjem su prikupljali i sredstva za humanitarnu udrugu

tartufar.jpg

Traženje tartufa je nezamislivo bez dobro uvježbanog psa. Taj od pamtivijeka najbolji čovjekov prijatelj najbolja je šumska tražilica tog tajnovitog gomolja.

 

 
U Francuskoj i Italiji tartufari su nekada tartufe pronalazili  uz  pomoć svinja. Svinje dakako imaju dobar i istančan njuh, ali je sa njima veoma  teško tražiti. Iako je dokazano da mogu pronaći gomoljaču prije psa, nije baš preporučljivo istu uzimati rukom iz njenih ustiju, moramo priznati.

trke hrtova.jpg Hrtovi su u vrijeme nastanka pasmina uzgojeni kao lovački psi. Zadatak hrtova je bio da u brzom trku stignu i ulove divljač - zeca primjerice. Kad su se lovile srne ili jeleni tj. divljač veće težine, hrtovi su ih trebali samo zaustaviti dok ne stignu lovci na konjima koji bi ih potom ulovili. Danas je pogon s hrtovima zabranjen sport osim u postrojbini hrtova na sjeveru Afrike. Međutim, ovdje nomadski narodi love s njima najčešće iz egzistencijalnih razloga da priskrbe hranu, a ne iz sportskih razloga. Neovisno o tome što se s hrtovima danas više ne lovi, oni u sebi i dalje nose gene svojih predaka lovaca, koji ih nezadrživo pokreću u nesputani trk za plijenom.

Obuka lovačkog psa po definiciji je pobuđivanje prirođenih osobina i prilagođavanje svojim potrebama u lovu. Što prije pobudimo prirođene osobine i potaknemo psa na rad, to ćemo prije imati dobrog pomoćnika u lovu.

razminiravanje.jpg Kako bi dobili kvalitetnog psa za ovaj posao, prvi važan korak je pravilan odabir pasa. Treniranje na obuci je slijedeća faza, koja relativno dugo traje i vrlo je zahtjevna, te ne obuhvaća samo trening pasa već i upoznavanje istih sa vodičem koji će raditi u minskom polju s njima.

vuca-saonica.jpg Najpoznatije pasmine za vuču saonica su sibirski haski, samojed, aljaški malamut, eskimski psi i danas sve popularniji križanci polarnih pasmina s lovačkim psima (najčešće s pointerima) i hrtovima koji se nazivaju aljaški malamut.

Vuča kola je sport namjenjen najvećim i najjačim psima u psećem svijetu - molosoidnim pasminama, ali ispitu se može pristupiti s bilo kojom pasminom visine grebena iznad 50 cm.

Weight pulling ili vuča tereta je sport koji potječe sa sjevera Kanade i Aljaske još iz doba zlatne groznice.

psi_vodici_.jpg 
Prvi centar u ovome dijelu Europe, namijenjen rehabilitacijskim programima s psima za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju, bit će napokon otvoren sredinom lipnja

mobility.jpg
U suvremenom gradskom okruženju psi su izloženi podražajima koji na njih djeluju iritirajuće i zastrašujuće. U neočekivanim situacijama instinktivna reakcija psa je bijeg ili čak agresija kao posljedica straha. Cilj mobilitya je jačanje povjerenja između vodiča i psa i privikavanje psa tijekom vježbanja na neoubičajene situacije, koje mogu nastati u urbanom životnom okolišu. Tako, na primjer, psi na treninzima mobilitya uče hodati preko rešetaka, rastegnutog platna, provlačiti se kroz cijevi, penjati po ljestvama, savladavati kosine izrađene od najrazličitijih materijala itd.

rad-s-ovcama.jpg Takmičenja ovčarskih pasa u radu sa ovcama sastoje se od nekoliko ispita. Ovčarski pas (graničarski goli, pas iz Brija, itd) mora navesti stado od 120 do 150 ovaca na putanju od 200 do 600 metara , simulirajući prirodne uslove rada. On, dakle, razumije slijedeće poteškoće: prolazak ili ulazak u ograđeni prostor, jedan ili više stiješnjenih prolaza, prelaženje puta, križanje sa vozilom ili njegovo preticanje, prolazak duž neke ograde.