Zanimljivosti

Koje su najpametnije pasmine na svijetu? Svi mi volimo naše pse i većina nas vjeruje kako je naš vlastiti pas sigurno najpametniji od svih. No da li se pasmina kojoj pripada vaš pas smatra jednom od najpametnijih? Sastavili smo listu 10 najinteligentnijih pasmina. Ako vaš pas nije na ovoj listi, ne očajavajte, jer ponekad to što imate vrlo inteligentnog psa može imati i svojih loših strana. Na primjer, ako vrlo inteligentnog psa ostavite samog kući cijeli dan, može im postati dosadno i tada postaju destruktivni i/ili neurotični. S druge strane, pas ograničene inteligencije može ostati sam kod kuće cijeli dan,a  da niti ne primijeti da ste otišli do nekoliko minuta prije vašeg povratka! Napomena: ovu se listu ne bi trebalo miješati s listom 10 pasmina koje se najlakše treniraju.

10. Australski stočarski pas

australski_govedar


Australski stočarski pas je vrlo aktivna pasmina. Potrebna im je redovita dnevna vježba, kako fizička, tako i psihička. Budući da su izvorno uzgajani za čuvanje stoke u Australiji (i po tome dobili ime), širokih su nazora, raznovrsnih sposobnosti i ponašaju se vrlo zaštitnički prema svome vlasništvu, uključujući ljude!

 

 

 

9. Rotvajler

rottweiler4
Rotvajler, deveti na našoj listi, ima zastrašujuću reputaciju koja je najvećim dijelom nezaslužena. Rotić je prosječno "intenzivan" i čini izvrsnog obiteljskog psa. On je ne samo inteligentan, već i iznimno hrabar (jedan od najboljig pasa čuvara) i pouzdan.

 

 

8. Papillon

papilon

Plaši li vas ovaj pas uopće? Pa, trebao bi, jer je papillon zapravo puno opakiji nego što izgleda! Neki opisuju papillone kao pomalo ćudljive i agresivne pse, no oni su jednostavno vrlo posesivni prema svome gospodaru i "ognjištu". Neke bi moglo iznenaditi da se papilloni smatraju jednom od najprivrženijih pasmina. To je još jedan vrlo inteligentan pas, kojeg je jako lako dresirati.

 

 

7. Labrador retriver

labrador
Prepun ljubavi, privržen i strpljiv, labrador retriver je jedna od najpopularnijih pasmina pasa na svijetu. Vole raditi i potrebno im je puno vježbe. Bez odgovarajuće vježbe, labradori su skloni problemima s težinom. Zbog svoje dobre ćudi i ljubavi prema djeci i drugim psima, spada među vrlo popularne obiteljske pse.

 

6. Šetlandski ovčar

setlandski-ovcar
Mnogi se vlasnici šeltija kunu kako njihov ljubimac ima gotovo ljudsku inteligenciju! Šeltiji su izvorno uzgajani za vođenje stotina ovaca i ke, što je zahtijevalo veliku koncentraciju i, naravno, inteligenciju. Mogu biti pomalo nepovjerljivi prema strancima i djeci, no vrlo su odani i privrženi unutar svoje obitelji - zapravo, šeltiji žude za ljudskim društvom.

 

 

5. Doberman

doberman
Dobermani su izuzetno odana, prijemljiva i neustrašiva pasmina. Nevjerojatno su izdržljivi i vole raditi (spadaju među top 10 čuvarskih pasmina). Iako su poznati kao dominantni, dobermani imaju jako puno varijacija što se temperamenta tiče. Neki mogu biti prilično mirni, te čak raditi kao terapeutski psi u bolnicama! Dobermani također mogu biti izvrsni obiteljski psi, ako ih se propisno obučava odmalena. Iako nije zloćudan, možete računati na to da će doberman agresivno zaštititi svoga gospodara ukoliko se ukaže potreba.

 

4. Zlatni retriver

zlatni-retriver
Konstantno rangiran kao najpopularnija pseća pasmina, zlatni retriver predstavlja sve što volimo u vezi pasa - odan je, pun ljubavi, strpljiv, izvrstan s djecom i želi ugoditi. S tolikom inteligencijom, nije ni čudo da je zlatni retriver izvrstan u natjecanjima poslušnosti i izvođenju trikova. Ne bi trebalo biti iznenađujuće da zlatni retriver zauzima visoko mjesto na našoj listi najprivrženijih pasmina.

 

3. Njemački ovčar

njemacki-ovcar2
Njemački ovčari su izuzetno inteligentni, hrabri i imaju snažni zaštitnički instinkt (jedni su od najboljih pasa čuvara). Dok god se uče poslušnosti od najranijeg doba pomoću čvrste ruke pune ljubavi, mogu biti izvrsni obiteljski psi, odlični u ophođenju s djecom. Zbog svoje inteligencije, njemački ovčar treba posao ili svrhu u životu da bi doista bio sretan. Ova inteligencija u kombinaciji s njihovom hrabrom prirodom čini njemačke ovčare izvrsnim policijskim psima i spasiocima.

2. Pudla

pudla
Da, pudla je na drugom mjestu. Standardna pudla je vrlo inteligentna i jedna od pasmina koje je najlakše trenirati. Vole biti u ljudskoj blizini i ne podnose da ih se ostavlja same. Neke su standardne pudle dobri čuvari, a neke se čak može obučiti za lov! Općenito gledajući, pudla je osjećajna, ugodna i radosna pasmina.

 

 


1. Border koli

border-collie6
Poput mnogih inteligentnih pasmina, border koliju je potreban posao kojeg će obavljati. Ukoliko nemaju životnu svrhu ili neki posao, neće biti sretni. Bordere se nikako ne bi smjelo ostavljati kući same cijeli dan, a ukoliko to napravite, mogu biti prilično destruktivni. Trebaju stalno društvo, pohvale i intenzivnu vježbu. Pa ako radite i živite u gradu, border koli vjerojatno nije dobra pasmina za vas! Zbog svoje legendarne inteligencije, borderi postavljaju standard u natjecanjima poput agilitija, vježbama poslušnosti i, naravno, natjecanjima ovčarskih pasa.